Boeterente schandaal speelt al veel langer

De AFM heeft een onderzoek gedaan onder tien grote hypotheekfinanciers. Hieruit blijkt dat de boeterentes voor huiseigenaren die vervroegd te veel aflossen of hun hypotheek oversluiten vaak te hoog en nog steeds niet altijd eerlijk en transparant zijn.  

Huiseigenaren die tussen juli 2016 en nu te veel hebben betaald kunnen rechtstreeks bij hun bank de schadevergoeding terugvragen.

Maar het gaat niet alleen om die periode. Uit het onderzoek van Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) blijkt dat de meeste mensen al sinds 2011 te veel hypotheekrente hebben betaald. Afhankelijk van de individuele omstandigheden schat SOMI de schade voor Nederlanders met een hypotheeklening op gemiddeld tenminste €4.500,-. Dit kan precies worden uitgerekend met de renteschadecalculator op kartelonderzoek.nl. Deze schadevergoeding kunnen mensen niet rechtstreeks bij hun bank terugvragen. Daarom maakt SOMI zich sterk voor de mensen die vóór juli 2016 teveel hypotheekrente hebben betaald.

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet er een schadevergoedingsprocedure worden gestart. Op kartelonderzoek.nl kunnen mensen zich aanmelden voor de schadevergoedingsprocedure en zal SOMI zich per situatie sterk maken voor een teruggave.